Schiphol in oorlogstijd

Op maandag 26 mei organiseert de Lionsclub Schiphol in samenwerking met Crash Luchtoorlog - en Verzetsmuseum  ’40-’45 een lezing over de luchthaven Schiphol in oorlogstijd.

Tijd : maandag 26 mei 2025, start lezing 19.00 uur, inloop vanaf 18.00 uur

Let op :
Deze lezing wordt gehouden in het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45
Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460
1436 BM Aalsmeerderbrug (Rijsenhout)

Schiphol in oorlogstijd door Peter de Raaf

Afbeelding1

Schiphol, nu een van de drukste luchthavens ter wereld, kende in de Tweede Wereldoorlog een bewogen en dramatische periode. Na de capitulatie in 1940 namen de Duitsers het vliegveld over en maakten het tot een cruciaal onderdeel van hun luchtmachtnetwerk: Fliegerhorst 561. Vanuit hier werden missies uitgevoerd richting Engeland en de Noordzee, maar tegelijkertijd werd het ook een doelwit van geallieerde bombardementen.

Tijdens deze fascinerende lezing neemt Peter de Raaf u mee op een reis door de geschiedenis. Van de vroege jaren van Schiphol in 1916 en de mobilisatie in 1939 tot de heftige bezettingsjaren, de vernietiging door de geallieerden en de uiteindelijke wederopbouw. Hij laat u zien hoe de aanwezigheid van de Luftwaffe het leven in naburige dorpen als Badhoevedorp en Amstelveen beinvloedde en hoe Schiphol uiteindelijk herrees na de oorlog. Met historische beelden, indrukwekkende verhalen en “toen en nu” -vergelijkingen krijgt u een uniek inzicht in een onderbelicht stuk Nederlandse oorlogsgeschiedenis.

Peter de Raaf

Peter RaafPeter de Raaf is een man met een missie:
het behouden en vertellen van de rijke geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart. Als medeoprichter en voormalig voorzitter van de F27 Friendship (Flight) Association en de Fokker Heritage Trust, heeft hij zich jarenlang ingezet om het erfgoed van de iconische vliegtuigbouwer Fokker te bewaren voor toekomstige generaties. Dankzij zijn inspanningen bleef dit industriële erfgoed toegankelijk en levendig.
Sinds 2009 leidt hij als voorzitter het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-  ‘45, waar hij met passie en expertise de verhalen achter de luchtoorlog en het verzet in Nederland tot leven brengt.
Met 22 jaar ervaring bij Fokker, een loopbaan bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en zijn rol als mediator & trainer, weet Peter als geen ander hoe hij complexe en historische onderwerpen op een boeiende manier kan overbrengen.
Zijn lezingen zijn meer dan alleen een terugblik op het verleden : ze zijn een meeslepende reis door de tijd, gevuld met unieke inzichten, bijzondere anekdotes en een diepe liefde voor de luchtvaartgeschiedenis 

Schrijf u nu in voor deze avond vol bijzondere inzichten en aangrijpende verhalen, geplaatst in de passende en sfeervolle ambiance van luchtoorlog- en verzetsmuseum Crash.

crash

Over onze lezingen

De kosten voor het bijwonen van een lezing bedragen 25 Euro.

U heeft gelegenheid om voorafgaand aan of na afloop van de lezing het museum te bezoeken. Toegang is inbegrepen in uw bijdrage van EUR 25. Op deze avond werken wij niet met de bekende muntjes. Crash exploiteert een eigen voorziening waar u drankjes en hapjes kunt kopen.

De opbrengst van deze bijzondere lezing komt ten goede aan Stichting Hulphond en het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45

Evenement-informatie

Startdatum maandag 26 mei 2025 19:00
Max. deelnemers 45
Ingeschreven 22
Prijs per persoon € 25,00
Locatie CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45