Op zondag 12 juni 2022 om 10 uur kwamen in totaal 32 kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar met hun begeleiders van de stichting Bretels naar de hangar van Jetsupport op Schiphol Oost voor een bondgenotendag.

WhatsApp Image 2022 06 14 at 9.02.10 AM

De leden van de Lions Club Schiphol zouden de kinderen daar lekker verwennen met eten en drinken, maar ook met diverse rondleidingen in een vliegtuig van de Kustwacht, met uitleg over de techniek van vliegen, een bezichtiging van de cockpit en een demonstratie, met een VR-bril op, van een openstaande vliegtuigmotor, een rondleiding door de Boeing 747 bij ihotel Corendon in Badhoevedorp en een excursie naar de grote sneeuwschuivers van de sneeuwvloot, die in de winter de startbanen sneeuwvrij maken. 

DSC 3167 bewerkt DSC 3108   

Na een welkomstwoord van Nicky van de stichting Bretels werden de kinderen in groepjes ingedeeld en door Lionsleden in busjes en auto's naar de Boeing 747 en de sneeuwvloot gebracht, terwijl de derde groep met een rondleiding meeging met de president van de Lions Club Schiphol Ton van Deursen die tevens directeur is van Jetsupport.

Bretels 121Hij legde uit hoe alle monteurs de kleine privé vliegtuigen onderhouden en wees op een wereldkaart aan waar alle vliegtuigen vandaan komen die de monteurs hebben gerepareerd. De kinderen mochten zelf in het vliegtuig van de Kustwacht naar binnen klimmen en in de cockpit plaatsnemen. Sommige kinderen gingen daar helemaal los: de piloten hadden na afloop veel werk om alle knopjes weer in de juiste stand te zetten!

Bretels 124In de Boeing 747, die op blokken staat bij hotel Corendon in Badhoevedorp, leidde een lionslid de kinderen rond en liet hen zien wat je als gewone passagier vaak niet weet: waar slaapt de cabinecrew en waar slapen de piloten op lange vluchten, als ze elkaar moeten afwisselen en verplicht moeten rusten?

En waar zit de lift om de cateringkarren naar boven te brengen naar het upperdeck? De kinderen grepen hun kans en zochten meteen de mooiste stoelen op, als echte Businessclass-passagiers op zakenreis. Tot slot leerden ze waar zich in sommige van dit type vliegtuigen een vrachtcompartiment bevindt met containers met vracht en soms zelfs containers met... paarden erin! Enkele kinderen gingen onmiddellijk op Youtube een filmpje bekijken waarop je kunt zien hoe de paarden aan boord staan van een KLM vlucht naar Mexico. Een ander lionslid  zat in de cockpit en gaf daar uitleg over techniek. Tot slot renden de kinderen naar een speciale plek in de tuin bij hotel Corendon waar de mooiste groepsfoto’s werden gemaakt met het vliegtuig op de achtergrond.

Bij de sneeuwvloot was ondertussen groot enthousiasme bij de kinderen ontstaan om in de cabines te klimmen van de gigantische schuivers. Ze kregen te horen hoe de machines op winterse dagen achter elkaar rijdend de startbanen sneeuwvrij maken. De kinderen vonden het geweldig om alles te leren over de rol van de diverse voertuigen, die speciaal voor hen een rondje om de garage reden.   

DSC 3063 DSC 3086

Toen alle kinderen en hun begeleiders weer terug waren van de excursies naar de Boeing en de sneeuwvloot was het tijd voor de lunch en stortte iedereen zich op het buffet met broodjes ham, kaas of heel veel hagelslag en vers gebakken frietjes en een broodje kroket. De technici van Jetsupport en de piloten van de kustwacht hadden in de ochtend al een patatje mogen proberen als proefkonijn, want er moest natuurlijk met al die frituurapparaten proefgedraaid worden op deze pop-up-locatie. Dat proefdraaien was maar goed ook, want er sloeg een zekering door. Gelukkig zorgden de handige monteurs van Jetsupport voor een kabel naar een andere groep en zo konden de twee Lionsleden, werkend bij de Douane, toch op volle toeren friet en kroketten blijven bakken. 

Ondertussen reed er een agent op een motorfiets de hangar binnen en mochten ook de allerkleinste kinderen zijn motor starten en de blauwe zwaailichten aanzetten en tegen zijn teflon laarzen schoppen. 

Een busje van de Marechaussee kwam spontaan langs en twee agenten stapten uit om de kinderen te laten zien hoe ze iemand in de boeien slaan. Verschillende kinderen lieten zich op eigen verzoek dolenthousiast arresteren.

DSC 3108 DSC 3125 DSC 3129

's Middags vond de eerste editie plaats van het kampioenschap papieren vliegtuigjes gooien voor kinderen van 4 tot14 jaar. Een betere plek dan een hangar kun je daarvoor niet verzinnen!

Aan de lange picknicktafels in de hangar begonnen alle kinderen aan de hand van voorbeelden verschillende types vliegtuigjes te vouwen. Dat viel nog niet mee. De jury, bestaand uit technische Lionsleden die allen werkzaam waren of zijn in de luchtvaart, had bepaald dat iedereen eerst mocht oefenen. En weldra vlogen vele papieren vliegtuigjes in het rond, al dan niet verzwaard met paperclips en houten roerstaafjes, en voorzien van PH en de naam van de maker.

DSC 3177 DSC 3176

Op het platform voor Jetsupport landde juist op dat moment het vliegtuig met de Rolling Stones. De bandleden namen plaats in auto’s, die in een optocht achter elkaar het veld afreden. De meeste kinderen, maar vooral de begeleiders en Lionsleden renden naar buiten om ze toe te juichen. En Mick Jagger zwaaide vrolijk uit zijn raampje! (Het concert diezelfde avond in de Ziggodome werd afgelast, omdat Mick Jagger corona bleek te hebben!)

Om drie uur was nog niet iedereen tevreden over de prestaties van zijn of haar toestelletje. Maar de jury was streng en de wedstrijd begon! Eerst kwamen de jongsten aan de beurt. De spanning was groot en alle kinderen deden hun best om zo ver mogelijk te gooien, al werd er ook gestreden om de mooiste vlucht. De jury had niet verwacht dat er kinderen nog verder zouden gooien dan 15 meter – en toch gebeurde het, en dat vond iedereen erg knap. Sommige kinderen lieten hun vliegtuigjes een bijzonder mooie vlucht maken door hun arm recht te houden en het vliegtuig iets naar boven te richten, terwijl ze het met een vloeiende beweging de lucht in wierpen.

DSC 3197

Toen iedereen klaar was met gooien volgde de prijsuitreiking. De jury besloot om alle deelnemers een mooi bouwpakket van een zweefvliegtuigje te geven, want, zo zei de juryvoorzitter "vanmiddag waren er alleen maar winnaars". En zo was het ook. 

Nicky van de stichting Bretels bedankte iedereen en alle kinderen applaudisseerden stralend. Op weg naar de auto's om naar huis te gaan vlogen de miniatuur zweefvliegtuigjes al de lucht in, want de meeste kinderen hadden ze al razendsnel in elkaar gezet en bleven ermee rondrennen op het grasveld voor de hangar.

We kijken terug op een fantastische dag en danken Jetsupport, de Schiphol Sneeuwvloot en Corendon in Badhoevedorp voor hun geweldige en belangeloze medewerking om er voor de kinderen een onvergetelijke bondgenotendag van te maken.