Op maandagavond 26 september 2022 hield Anne Cor Groeneveld de eerste lezing van dit seizoen bij de Lions Club Schiphol in de foyer van Jet Support op Schiphol Oost.

DSC 5095 2 2


Gesterkt door soep en broodjes namen de 24 gasten plaats om naar Anne Cor te luisteren.

DSC 5089 2

Namens president Ton van Deursen heette lionslid Eline Hopperus Buma Anne Cor hartelijk welkom en introduceerde hem als een levende legende op Schiphol, in dit mede door hemzelf gerealiseerde gebouw dat nu eigendom is van JetSupport.

Anne Cor vertelde over de ontwikkelingen in de ruimte- en luchtvaart, over zijn persoonlijk leven en zijn loopbaan in binnen- en buitenland als vlieger. Ook ging hij in op alle aan de luchtvaart gerelateerde projecten waar hij de afgelopen decennia mee bezig was geweest. Hij had de Dutch Dakota Association opgericht, net als de Fokker Four, en was betrokken bij en investeerde in JetSupport en de Kustwacht. In 1973 begon hij als vlieger bij Transavia, het bedrijf waar hij tot 2000 zou werken. De laatste dertien jaar was hij er Vice-President External Affairs. 

Anne Cor  doorspekte zijn lezing met eigen gedichten en quotes als "The future is not what it used to be", die zijn grootvader in 1961 uitsprak en die hem destijds aan het denken zette. Hij benadrukte het belang van diverse personen in zijn leven die in hem geloofden, hem inspireerden en hem op belangrijke momenten grote kansen boden. Hij noemde zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, andere familieleden. De naamsgeschiedenis van zijn voorouders bracht hem op het idee om zijn onderneming Bemolt BV te noemen

DSC 5094

Ook Prins Bernhard speelde in zijn leven een belangrijke rol: Hij was het die op 1 juni 1988 de eerste paal sloeg van het DDA-gebouw op Schiphol, dat we nu kennen als het hoofdkantoor van JetSupport. Vlak voor zijn dood in 2004 zorgde de prins ervoor dat de PH-PBA vanaf 7 december 2003 met toestemming van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima de naam "Prinses Amalia" mocht voeren. Verder roemde Anne Cor zijn vriendschap met André Kuipers, Martin en Tineke Schröder en Ton van Deursen, de CEO van JetSupport, tevens onze Lionsclub Schiphol-president.

Tot slot legde Anne Cor uit hoe belangrijk het is om internationaal te denken. Ook benadrukte hij de noodzaak van politiek scherp blijven en, last but not least, zijn persoonlijke levensmotto "je bent wat je deelt", een belangrijke vaardigheid die hij door de jaren heen herkende bij onze Ton van Deursen.

De Lions Club Schiphol prees zich gelukkig dat Anne Cor deze avond zijn inspirerende verhaal met ons en onze gasten wilde delen. 

DSC 5089 2

Lionslid Paul Chün bedankte hem daarvoor uit aller naam met een boeket bloemen, waarna velen nog gezellig bleven napraten met uitzicht op de corporate aviation op het platform voor de deur en in de hangaar van JetSupport.