Op zaterdag 11 maart om tien uur kwam een lange rij toeterende vrachtwagens in konvooi en onder begeleiding van politieauto's met zwaailichten naar de hangaar van JetSupport op Schiphol Oost, voor een dag georganiseerd door de Stichting Hoogvliegers.  Aan boord van de vrachtwagens en andere bijzondere meerijdende voertuigen – zoals een oude Jaguar – zaten veertig zieke kinderen met hun ouders en broertjes en zusjes. Ze kwamen uit allerlei plaatsen in Nederland.

Hoogvliegers_001-2.jpg Hoogvliegers_002.jpg

De Lions Club Schiphol hielp met de ontvangst van de families en zorgde in de hangaar voor een constante aanvoer van vers belegde broodjes en koffie en thee en sapjes voor alle bezoekers en de vele vrijwilligers. 

Hoogvliegers_019.jpg Hoogvliegers_021.jpg

De stichting Hoogvliegers trakteerde de kinderen en hun begeleiders op een dag vol actie, avontuur en pret, met als doel hun de ziekte even te laten vergeten. In de regel wordt er op deze zogenaamde Hoogvliegersdagen gevlogen met kleine vliegtuigen waarin de zieke kinderen als copiloot mogen meegaan.
Helaas kon er deze zaterdag niet gevlogen worden. 
Daarom werd het deze keer een Laagvliegersdag en konden kinderen, die al eens eerder in een klein vliegtuigje hadden gevlogen, nu op Schiphol meerijden in diverse voertuigen die daar worden ingezet bij het regelen van het vliegverkeer en bij slecht weer of calamiteiten.

Hoogvliegers_002-2.jpg

Er waren negentien meter lange sneeuwschuivers, de-icing-voertuigen met uitschuifarm en een bakje eraan dat tot 23 meter omhoog kon, brandweerauto's, ambulances, politieauto's, marshallers in follow me-auto's, douaneauto's, towingtrucks die grote vliegtuigen kunnen achteruitduwen en verslepen, en vogelwachtauto's die met flares en harde knallen de vogels rondom start- en landingsbanen konden wegjagen en uitgerust waren met luidsprekers waaruit roofvogelgeluiden klonken.

Hoogvliegers_003.jpg Hoogvliegers_004-2.jpg Hoogvliegers_013.jpg

Alles reed rond op een daarvoor afgezet circuit op het platform voor de hangaar van Jetsupport. En er waren nog wat bijzondere voertuigen, zoals een ronkende Dodge-sportauto en een megagrote motorfiets met hoge achterzit, waarop de kinderen tot hun grote vreugde konden meerijden.

Hoogvliegers_027.jpg

Ondertussen renden er acteurs rond, gekleed in fantasiedierenkostuums. Dit tot grote hilariteit van de kinderen, die voortdurend met hen wilden knuffelen en op de foto wilden.

Hoogvliegers_025.jpg Hoogvliegers_026.jpg 

Er landde voor deze gelegenheid ook nog een klassiek vliegtuigje, een Harvard uit de jaren vijftig. Twee piloten in kaki overalls met papieren landkaarten in hun broekzak gingen in de hangaar koffiedrinken, terwijl iedereen foto's mocht maken van hun spectaculaire gele vliegtuig en hen vragen mocht stellen.

Hoogvliegers_028.jpg

Er waren verkleedkleren voor de kinderen: een captainsjasje met pet en een mini-stewardessenuniform. De KLM bemanningsleden en een captain hielpen de kinderen verkleden voor een fotoshoot in uniform. Tijdens het lunchuur was er, tot blijdschap van iedereen, een friteskraam.

Bij een informatiestand van de douane kon iedereen de meest onwaarschijnlijke opgezette beesten bekijken, die de douane uit koffers had onderschept.
Een vreemde groep Starwars- look-a-likes, gekleed in zwarte capes en plastic ruimtevaartpakken compleet met gesloten helm, wandelde rond. Ook zij waren een grote hit bij de kinderen. De traumaheli en de politieheli konden worden bekeken, tot ze beiden, tot vreugde van de kinderen, ook echt moesten uitrukken! Met een bus van de Hoogvliegers gingen de kinderen in twee groepen naar het oefenterrein van de brandweer om te zien hoe die daar trainde in het steeds opnieuw blussen van een felle brand in een groot nepvliegtuig. 

De dag werd afgesloten met de gebruikelijke Runwayrun waarbij de complete stoet vrachtwagens en andere voertuigen, drie rijen dik en voorafgegaan door een follow me-auto van Schiphol en in de lucht begeleid door een politiehelikopter, in een lange optocht een rondje reed over de taxibanen om het luchthavengebouw heen, soms parallel aan taxiënde vliegtuigen met ongetwijfeld stomverbaasde passagiers erin. Speciaal daarvoor werd het vliegverkeer op een rustig moment even stilgelegd. 

Sommige kinderen, die stil en verkrampt 's ochtends met bezorgde ouders waren binnengekomen, zagen we aan het eind van de dag stralend terugrennen naar de hangaar om afscheid te nemen, en ook hun familieleden vertrokken met een grote glimlach en vol onvergetelijke indrukken weer naar alle hoeken van het land. Het was voor ons een groot genoegen om met onze inspanning voor de catering een bescheiden bijdrage te mogen leveren aan deze bijzondere dag voor dit ontroerende gezelschap.