Stichting Bretels

BRETELS logo stichting mintgroenStichting Bretels zet zich in voor jonge gezinnen waarvan een of beide ouders komt te overlijden of overleden is. Het is daarbij niet van belang wat de reden van het overlijden is. Onder jonge bretelsgezinnen verstaan we gezinnen waarvan het jongste kind maximaal achttien jaar oud is. Daarnaast richten we ons in eerste instantie op gezinnen die woonachtig zijn in (de regio) Haarlem, Haarlemmermeer en de gemeenten in de Bollenstreek.

De president van de Lions Club Schiphol, Ton van Deursen, overhandigt mevrouw Westerhof van Bretels een cheque ter waarde van 500 euro.

Ronald Mc Donald huis VUMC

 rmkf defEen ziek kind kan niet zonder zijn ouders.

lions 1Het Ronald McDonald Huis VUmc biedt een thuis aan ouders van kinderen die behandeld worden in het Amsterdam UMC - locatie VUmc. Het Huis krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers.

De zoon en schoondochter van ons lid Arno Hoitink hebben daar enige tijd verbleven toen Arno's kleinkind in het VU Medisch Centrum werd geopereerd.  
Die geweldige ervaring van de warme ontvangst tijdens deze zorgelijke tijden waren voor hem reden het Ronald McDonald huis voor te dragen als te steunen goed doel.

Uit de opbrengst van ons lezingencircuit mocht hij daarom een cheque van 500 Euro aanbieden aan Mevr. R. Hazenberg van het Ronald McDonald huis

vlnr. Arno Hoitink, Reina Hazenberg en Ton van Deursen

 

Stichting Crash

stichtingcrashEnkele enthousiaste mensen zijn in 1987 begonnen met het onderzoek naar de luchtstrijd in de Tweede Wereldoorlog boven de gemeente Haarlemmermeer. Onder leiding van de heer Henk Rebel werden in zijn woonplaats Badhoevedorp de wrakrestanten van een RAF bommenwerper gevonden, die in de nacht van 30-31 mei 1942 aan de Akerdijk neerstortte. De gehele bemanning kwam om het leven. Voor Henk was dit een bijzonder en emotioneel begin van zijn inspanningen om meer te weten te komen over de luchtoorlog, de bemanningen en het verhaal achter het wrak.
Henk (geboren in 1932) was toen de enige van de werkgroep die daadwerkelijk de oorlog had meegemaakt, de bombardementen op Schiphol in mei 1940, de bezetting en de bevrijding.
Het eerste onderzoek kreeg veel bijval en aandacht, ook van de media. Langzaam ontplooiden zich meerdere onderzoeken, deels uit eigen archiefwerk en deels op aangeven van bewoners. Hierna werden vliegtuiglocaties gevonden van een Amerikaanse P-51 Mustang, een RAF Spitfire en een Short Stirling bommenwerper. De collectie groeide langzaam en een stichting werd in 1991 opgericht, genaamd Crash Research in Aviation Society Holland ’40-’45, afgekort CRASH ’40-’45.
Sinds 1987 is CRASH actief met haar onderzoek in de regio Randstad waar zij hoofdzakelijk haar werkgebied heeft. In dit gebied zijn in de oorlogsjaren circa 750 vliegtuigen neergekomen. Voor de stichting en haar werkzaamheden staat het verhaal achter het wrakdeel centraal. Hierdoor krijgen de gebeurtenissen en artefacten in ons museum meer betekenis en wordt alles in meerdere opzichten belicht, met als doel het bewaren van het cultureel historisch erfgoed.

In de collectie bevindt zich een uniek stuk vaderlandse militaire luchtvaartgeschiedenis. Als enige in de wereld heeft het onderzoek van CRASH in 1993 de vondst van een Nederlandse gevechtsvliegtuig, de Fokker D-21 nr. 229, opgeleverd. Het wrak is gedeeltelijk gereconstrueerd en is binnen de tentoonstelling nadrukkelijk aanwezig.

Velen lieten het leven in de luchtstrijd die boven onze hoofden werd uitgevochten. De jonge bemanningsleden vochten voor onze vrijheid, daarom mogen wij niet vergeten wat zij hiervoor hebben gedaan. Soms betaalden ze de hoogste prijs !!!

De stichting heeft zich tot doel gesteld een grote tentoonstelling over de luchtoorlog binnen de gemeente Haarlemmermeer op een educatieve en informatieve wijze te presenteren, omdat het nodig blijft te herinneren en te vertellen over de verschrikkingen van oorlog.